dinsdag 6 december 2011

Team Pansj Test: 29 vs 26 // Flash vs Rush: De 2e Opinie.

Aangezien we bij Team Pansj objectieve nieuwsgaring en genuanceerd testen hoog in het vaandel dragen heeft de redactie besloten om niet alleen de mening van Deere Power over 29 vs 26 te publiceren maar ook de visie van Tom S, onze gastrijder,  te delen. Enjoy.Ik, hiervoor al met mijn gangsternaam “Tom S.” genoemd, heb ook het genoegen mogen proeven om toch wel aan den lijve te ondervinden wat het verschil nu is tussen een 26” en een 29”. Momenteel is er geen grotere hype aan de gang in fietsland als zijnde dat de fiets opnieuw is uitgevonden met de komst van een 29er, maar is dat wel zo?

Van de tractoradept onder jullie heb ik vernomen dat bij Team Pansj alleen maar serieuze mensen zitten die altijd een meerwaarde zoeken in wat ze doen.  Dus voel ik mij moreel verplicht om ook een beetje meer duiding te geven over hoe we onze vergelijkende test zo objectief mogelijk hebben aangepakt.

Om alles in perspectief te plaatsen is het misschien ook belangrijk om te laten zien waarmee ik momenteel door de Hagelandse heuvels rijd, zodat jullie weten wat mijn vergelijkingsbasis is:
Frame: Skyde Titanium
Vork: Magura Durin 100mm
Overbrenging: X0 twisters, X0 achterderailleur, XTR voor derailleur
Wielen: ZTR Crest + DT Swiss 240 naven

Voila, nu moet ik er ook bij vertellen dat het voor mijzelf nogal de dag van de 1ste keer was (waar is den tijd …), als je het volgende in aanmerking neemt:

Het was de 1ste keer met een 29er
Het was de 1ste keer met Crankbrothers Eggbeaters
Het was de 1ste keer dat ik met een XX groep reed
Het was de 1ste keer dat ik met een 2x10 groep reed
Het was de 1ste keer dat ik met een carbon frame reed
Het was de 1ste keer dat ik Mazenzele city en omstreken per fiets onveilig heb gemaakt


Hoe rijdt zo’n Cannondale Flash Himod 29er nu eigelijk?

In strijd met wat zijn naam doet vermoeden is den Deere Power eveneens nen autozot dus om voor ons begrijpbaar te maken is dit verslag in ware Autogids stijl opgemaakt.

Algemeen ontwerp

Onze Va zaliger zou zeggen: “Tis ne velo hé manneke, ma da kaderke is precies gekrompen in de was en ge mankeert ne poot vanveuren. Op 1 been kunde toch ni staan!”
Het is voor mij wennen aan het feit dat een 29er 2 wielen zijn waar ze een frame hebben tussen geprutst maar eens voorbij dat punt is het toch voor mij toch een van de mooiste 29ers op de markt.

Veiligheid

Daar zorgde zelf voor en zoals Deere Power op onze test nog laten zien heeft, is het vooral de souplesse en lenigheid die het verschil maken. Als uw wiel tot aan de remschijf in de modder zakt (Rush) dan kunde ofwel over uw stuur springen en daarna alleen last hebben van “Den Draad” waar ge in hangt of ge kunt nen dikke faceplant doen in de sappige Opwijkse velden en daarna een enkeltje krijgt richting het Gasthuis krijgen. Daar kunde dan de volgende maanden via een rietje uwe spaghetti proberen binnen te werken. Twas dus de 1ste optie maar twas wel de moeite!

Standaarduitrusting en opties

Tja, in dit geval moeilijk te bepalen hoe hij zou rijden in standaard trim en op normaal gewicht. Ons carbonnen ros was zo custom als dat ge kunt denken. De XX groep was optie, de ZTR “wielekes” waren optie, het Ritchey Superlogic 10D stuur was optie, … alleen het frame en Lefty waren in mijn opinie nog origineel. Het was precies of we waren onderweg met nen BMW: ge koopt een carrosserie en dan beginde opties toe te voegen om dan met eindelijk met nen iets of wa deftigen auto te eindigen die dan dubbel zo veel kost. Dus over prijs zullen we ook maar wijselijk zwijgen ;-)

Ergonomie

Het ging hier over een Medium dus was ik benieuwd of ik mijn 1.86m tussen de wielen geplooid zou krijgen. Aan de geometrietabellekes te zien mocht dat geen probleem zijn omdat deze versie een horizontaal gemeten bovenbuislengte van 59,3 cm heeft en dit niet veel scheelt mijn huidige Ti vriendin. Ook de SAVE zadelpen kon hoog genoeg dus hier ook geen probleem! Hebde meer als 88cm binnenbeenlengte of misschien andere lichaamsdelen die in de weg zitten dan kan dit wel eens tegenvallen natuurlijk. Wat ik persoonlijk minder vond was dat ik het gevoel had dat er redelijk veel gewicht op mijn polsen steunde, iets dat ik vroeger nog op mijn Alu S-Works M5 MTB heb ervaren. Dit kan natuurlijk wel veroorzaakt zijn door het Ritchey stuur, dat volgens geniale marketeers een meer “natuurlijk” gevoel zou moeten geven maar daar waren mijn polsen ni echt met akkoord. Ik zou eerder geneigd zijn om een riser te gebruiken om nog iets meer controle te krijgen maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Koetswerk

Zoals ik al eerder zei is deze fiets voor mij een van de knapste 29ers momenteel op de markt. Ook over de afwerking van het frame en het lakwerk is er geen slecht woord te zeggen. Wij hadden de zwart-witte versie, er bestaat voor Europa nog een met groene letters en in Oeniaated Staats of Hamerika bestaat er ook nog een knappe rood-witte versie die we misschien toch nog bij ons zullen zien verschijnen?


Motor

Dat hangt van de staat van het manneke af hoe goed (of slecht) dat ge vooruit gaat, zowel bergop als bergaf maar het zal in geen van beide gevallen aan de fietsen gelegen hebben.

Overbrenging

In de streek dat wij rondgeknalt hebben is 2x10 meer als genoeg. Om het zacht uit te drukken, ik ben gene fan van vlak en vals plat op de grote plaat te rijden maar ik kan mij niet herinneren dat ik van de meest rechtse plateau afgegaan ben. Ook onder belasting en volgelopen met modder blijven de derailleurs draaien gelijk als een horloge. Als grote fan van de X0 twisters (dus 9 speed) was de gewenningsperiode heel kort naar de XX-shifters en deze zijn supersnel en precies.

Onderstel

Gekend schoeisel van onder mijnen persoonlijke MTB maar dan maatje groter. ZTR velgen met specifieke Cannondale voornaaf en DT Swiss 240 achternaaf. Nog meer als op een 26” is het volgens mij belangrijk dat je zo licht en stijf mogelijk schoeisel onder/tussen het frame hebt steken om deftig vooruit te geraken. Dit maakt of kraakt uwen test van nen 29er!
Om je na een bocht te herlanceren moet je toch iets meer moeite zetten als met een 26” om terug op snee te komen maar eens dat gebeurd bol je als een trein. Ook klimmetjes die we gedaan hebben met de Rush of Scalpel waren makkelijker te beklimmen met de Flash dankzij het overschot aan grip in nochtans vettige omstandigheden en met zomerbandjes!

Verbruik

Geen van beide MTB’s waren logischerwijs exact op mijn maat afgesteld maar toch had ik de indruk dat ik minder krachten verspilde op onze 29 inch grote vriend.  

Rijcomfort

Waarschijnlijk door mijn lagere gewicht stond de Rush iets te hard afgesteld zodat ik niet ten volle kon profiteren van de achtervering maar ook een van de grote verassingen op de Flash was zijn comfort. Dat was vergelijkbaar met mijn Ti frame met Ti zadelpen, wat toch al veel wil zeggen. Mocht op de Scalpel nu geen SAVE zadelpen staan dan denk ik wel dat er nog een wereld van verschil zou zijn maar de billekes waren aangenaam verrast door het modderbad en de zachte behandeling.

Wegligging

De zomerbandjes waren geen grote hulp in de vettige brei en daardoor begon het voorwiel af en toe een eigen leven te leiden maar daar had de Rush eveneens problemen mee dus al bij al een status quo. Eens het vlakker wordt en je volop kan knallen dan wordt je nog net iets meer uit het zadel gedwongen op de 29er dans de Rush maar het blijft zeer beperkt.

Onderhoud en garantie

Hierop laat ik liever de leverancier van onze testbike antwoorden maar ik denk dat iedereen wel de reputatie van Cannondale kent.

Mijn verdict

De grote vraag die iedereen bezig houdt: neem ik een 29er in huis of niet en is het zo’n revolutie als iedereen beweert?

Wel ik vrees dat het niet zo gemakkelijk is als ik gedacht had. Voor mij heeft elk type fiets nog zijn reden tot bestaan maar (als ik madam kan overtuigen) zou ik durven om naast mijn Ti vriendin toch als maîtresse een Flash 29” te kopen.
Wanneer je weet dat het veel kort draaien en constante versnellen en vertragen is, technisch dus, dan opteer je in mijn ogen nog altijd beter voor de 26”. Zijn de klimmen langer, is er meer vals plat of vlak zoals je in het noordelijke deel van ons land kan vinden dan kan je van de grotere diameter en inertie van de 29” wielen genieten en is de Flash in het voordeel.

Moest ik nu mijn eerste MTB moeten kopen, het zou een verdomd moeilijke beslissing zijn!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten